Slimme thermostaten zijn een nieuwe trend waarmee u uw verwarming onderweg kunt regelen vanaf uw telefoon, tablet of ander apparaat. Ze worden aangeprezen als een geweldige manier om geld te besparen, maar ze zijn niet goedkoop - dus of je geld bespaart, hangt af van hoe je het gebruikt en wat voor soort huis je hebt.
Dus, wat kunnen ze doen en zijn ze het waard? Om u te helpen, onderzoekt deze gids de basisprincipes en meer...
Wat zijn slimme thermostaten?
Slimme thermostaten zijn een nieuw pakket dat je verwarmingssysteem verbindt met internet, zodat je de temperatuur kunt wijzigen of de verwarming kunt uitschakelen op je smartphone of ander apparaat wanneer je onderweg bent, of met je computer. Je hebt natuurlijk een internetverbinding nodig om ze te gebruiken, maar aangezien je dit leest, gaan we ervan uit dat je dat doet. Houd er rekening mee dat dit iets anders is dan slimme meters – die de meeste energiebedrijven momenteel aanbieden om gratis te installeren. Zie onze Slimme Meters-gids voor meer informatie.
Bovendien installeer of regel je, in tegenstelling tot slimme meters, de plaatsing van slimme thermostaten zelf. Het maakt dus niet uit welke energieleverancier je energie levert. Ze hebben ook geen invloed op het wisselen van leverancier.
Slimme thermostaten kosten doorgaans tussen de € 150 en € 280, afhankelijk van het merk en model. De meeste fabrikanten bieden ook professionele installatie aan. Maar sommige zijn eenvoudig zelf te installeren en de meeste merken hebben installatie-instructies. Een slimme thermostaat kopen, zie de belangrijkste thermostaten en waar je ze kunt krijgen.
Kunnen slimme thermostaten u helpen geld te besparen?
Er is geen garantie dat u geld bespaart - het hangt allemaal af van uw gewoonten:
Fijn voor je als je elke dag op een ander tijdstip thuiskomt; ben je op een dag wat later thuis, dan kun je het aanzetten van de verwarming op afstand uitstellen met slimme thermostaten.
Niet zo goed voor je als je routine vastligt (je verlaat het huis elke dag op hetzelfde tijdstip en komt op hetzelfde tijdstip terug). Omdat je de meeste thermostaten kunt programmeren om op bepaalde tijden aan te gaan, is een traditionele thermostaat voldoende. Evenzo, als u vanuit huis werkt, kunt u de verwarming handmatig hoger (of lager/uit) zetten als het koud (of te warm) wordt in het pand. Als je geen bedieningselementen hebt - slim of traditioneel - is het ofwel de moeite waard om te voorkomen dat je warmte verspilt of teruggaat naar een koud huis.